Quantcast
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023, 5:44:10 πμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380

«Εάν δεν είχαμε την προσδοκία της Αναστάσεως, οι χριστιανοί θα ήμαστε οι πιο αξιολύπητοι της ιστορίας». Αναφερόμενος βεβαίως στην αλύγιστη πιστότητα των Μαρτύρων στο Χριστό είτε στις εθελούσιες των άλλων πιστών αποστερήσεις της παθιασμένης ζωής, ένας μεγάλος παιδαγωγός Άγιος κάπως έτσι ξεχωρίζει και οροθετεί τα ανυπέρθετα βάσανα της ιστορίας, τα οριακά προσθανάτια αδιέξοδα και την κληροδοτούμενη απόγνωση του πόνου.

Γράφει ο Dr. Πέτρος Θάνος

Χειρουργός Ουρολόγος και Ανδρολόγος

Η Ουρολογία είναι ο κλάδος της Ιατρικής επιστήμης που ασχολείται με το ουροποιογεννητικό σύστημα του ανθρώπου, δηλαδή χωρίζεται σε δύο τμήματα, το ένα αφορά το Ουρολογικό σύστημα ενώ το άλλο το γεννητικό.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Ποια ήταν η κατάσταση της γυναικείας εργασίας την προπολεμική περίοδο σε μια πόλη που οι περισσότερες γυναίκες ασχολούνταν με τα «οικιακά» ή είχαν έναν συμπληρωματικό ρόλο στην επαγγελματική απασχόληση των γονέων ή των συζύγων τους;

Ξεκινώ με την ανάλυση της επαγγελματικής κατανομής των οικογενειών που δραστηριοποιούνταν στο Κιλκίς, όπως αυτή καταγράφεται στην πτυχιακή διατριβή με τίτλο «Συμβολή εις την γεωργοοικονομική έρευναν της κωμοπόλεως Κιλκίς», που εκπόνησε Κοσμάς Παρασκευόπουλος το 1937. Από τις 1845 οικογένειες:

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2023 21:10

Παρθένα (Νούλα) Σαββίδου: Ζητείται Ελπίς

Συντάκτης:

Πολύκαστρο, Οκτώβριος 2020,
Ο κ. Ανέστης είναι κτηνοτρόφος στην Παιονία. Απολαμβάνουμε τον καφέ στο Πολύκαστρο και μου διηγείται πώς αποφάσισε να ασκήσει αυτό το επάγγελμα στην Ελλάδα.
Ο κ Ανέστης, ήταν πολλά χρόνια στη Γερμανία, όχι ως διοικητής της Bundesbank αλλά έζησε το σύστημα του Α/γενούς τομέα στη χώρα φιλοξενίας του.
Ο νόστος και η αγάπη για τον τόπο του, τον οδήγησε στα πάτρια εδάφη, όπου και θέλησε να συνεχίσει το επάγγελμα που έμαθε στη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( ΕΕ): κτηνοτρόφος.

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2023 20:56

If all of the kings had their queens on the throne...

Συντάκτης:

Υπογράφουν:
Χρυσή - Ουρανία (Ράνια) Παπαδοπούλου, Οικονομολόγος και Επιχειρηματίας.
Μαγδαληνή (Μάγδα) Βόσσου, Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια Αγγλικών και Ιδιωτ. Υπάλληλος και 
Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Επικοινωνιολόγος και Ραδιοφωνικός Παραγωγός.

Δυστυχώς μικρός ο αριθμός των Γυναικών στην πολιτική σκακιέρα. Γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο θα αναρωτιόταν κανείς; Μήπως δεν υπάρχουν κατάλληλα καταρτισμένες γυναίκες να εμπλακούν με την πολιτική; Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν ισχύει! Η σύγχρονη Γυναίκα έχει πλέον αποδείξει ότι οι δυνατότητες και τα ταλέντα της μπορούν να συμβάλλουν θετικά τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομία. Και όλα αυτά δεν είναι θεωρίες.

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023 19:40

Νανούρισμα

Συντάκτης:

Γράφει ο ΜΑΚΗΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ, δάσκαλος.

Κρατάω στην αγκαλιά μου τον τεσσάρων μηνών εγγονό μου και του τραγουδάω. Το πρόγραμμα σήμερα έχει Μάνο Λοΐζο. Αρχίζω χαμηλόφωνα με την Τζαμάικα:
‘’Κάθε πρωί που κίναγα, να πάω στη δουλειά,
φεύγανε σαν πουλιά τα ψαροκάικα…’’

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023 18:30

Όσο κοιμάται ο ραγιάς

Συντάκτης:

Γράφει ο NIKΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας.

Ο Παλαμάς είναι κατ’ εξοχήν o ποιητής που πρώτος μίλησε  για τις ευρωπαϊκές και τις Παγκόσμιες  αξίες: «Του κόσμου είμαι πολίτης πατρίδα έχω τη Γη» γράφει στην «Ποιητική» του.  Ενώ, αναφορικά με την Ευρώπη, στο ποίημά  του «Λόγος Εντέκατος» λέει: «Η Αθήνα δεν υπάρχει πια, υπάρχει η Ευρώπη». Όταν όμως είδε τη Μικρασιατική Καταστροφή, η ταύτιση της Πατρίδας με την Ευρώπη και τον κόσμο  γκρεμίστηκε μέσα του,  αναδιατυπώνοντας την άποψή του με τον εξής  στίχο:  «Μάννα η πατρίδα χάνεται, μάννα μου ο κόσμος χάνεται».

Γράφει ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΟΓΟΝΑΤΟΣ.

Οι κατανυκτικοί Εσπερινοί τελούνται κάθε Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Το απόγευμα της Κυριακής της Τυροφάγου τελείται ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγνώμης. Κατανυκτικός λέγεται, διότι ψάλλονται κατανυκτικά τροπάρια από το Τριώδιο, που το περιεχόμενό τους διαποτίζεται από βαθιά συναίσθηση της αμαρτωλότητας, πένθος, συντριβή, μετάνοια και θερμή ικεσία για άφεση αμαρτιών.

Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023 11:43

Β. Αθανασιάδης: Ένας χρόνος χωρίς την Άννα Μουρουγλάκη

Συντάκτης:

Ήταν Φεβρουάριος του 2022, ακριβώς πριν ένα χρόνο όταν έφυγε από κοντά μας η επί 25 χρόνια Διευθύντρια του τμήματος αιμοδοσίας του Ν.Γ.Ν. Κιλκίς, Άννα Μουρουγλάκη.

Η Άννα Μουρουγλάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, τελείωσε το 4ο Γυμνάσιο θηλέων και στη συνέχεια την Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης με λίαν καλώς.

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023 11:07

Οσονούπω εκλογές

Συντάκτης:

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας.

Ο Περίανδρος της Κορίνθου γνωστός σοφός και τύραννος έστειλε κάποιον έμπιστό του στον Θρασύβουλο να του ζητήσει τη συμβουλή του σχετικά με την επιτυχία της τυραννίδας του. Ο Θρασύβουλος πήρε τον απεσταλμένο του Περίανδρου και τον πήγε σ' ένα χωράφι με σπαρτά και με ένα ραβδί άρχισε να χτυπά και να τσακίζει τους βλαστούς που προεξείχαν.