Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023, 9:22:24 μμ
Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 10:50

Περί ανάπτυξης και …αναπτυξιολογίας

Συντάκτης:

Ένα τα πλέον διαδεδομένα είδη που ανθούν στο Κιλκίς είναι η αναπτυξιολογία. Ευδοκιμεί σε κάθε εποχή του χρόνου ανεξάρτητα από τις κλιματικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Παραδείγματος χάριν τα τελευταία 20 χρόνια η στάθμη της λίμνης Δοίράνης έπεσε δραματικά. Το αίτημα να τονωθεί η λίμνη από νερά του Μπέλλες είναι εύλογο και εντάσσεται στη συνολική ανάπτυξη της περιοχής. Ε, επί 15 χρόνια η αναπτυξιολογία καλά κρατεί, αλλά στη λίμνη δεν έπεσε ούτε ένα κυβικό νερό από το βουνό.

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 07:41

Που ‘ναι τα χρόνια …

Συντάκτης:

Η ανάπτυξη μιας πόλης ή κατά μείζονα λόγο ενός νομού δεν εξαρτάται και δεν πρέπει να εξαρτάται από την παρουσία στρατιωτικών μονάδων. Υπάρχει μια πληθώρα άλλων μεταβλητών που συγκροτούν τα μόνιμα χαρακτηριστικά μιας στέρεας ανάπτυξης.
Αν λοιπόν σήμερα υψώνουμε τους τόνους δεν είναι επειδή πιστεύουμε ότι με την παραμονή του ΚΕΝ στο Κιλκίς  θα λύσουμε τα αναπτυξιακά μας προβλήματα.

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 07:38

«Παλμός του δάσους…»

Συντάκτης:

Η 21η Μαρτίου κηρύχθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του Ο.Η.Ε ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, με στόχο την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των κρατών και των λαών για τον ρόλο και τη σημασία των δασών. Αφορμή ήταν η ανησυχία που προκλήθηκε από την υπερεκμετάλλευση των δασών παγκοσμίως.

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 07:33

Κεραμοποιία ή Γκραν Κάνυον

Συντάκτης:

Φώναζαν οι λιγοστοί αγρότες της Περίνθου. Καταστρέφετε το βιός μας με τους τεράστιους κρατήρες στα χωράφια μας από την κεραμοποιία.
Υπάρχει μελέτη επιστημονική απαντούσαν οι της εταιρείας.
Αν παραβιαστούν οι προδιαγραφές της μελέτης υπάρχουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Νομαρχίας που θα επιβάλλουν το νόμο, πρόσθεταν οι της νομαρχιακής διοίκησης.

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 07:32

Μοιράζονται μισθούς εν μέσω κρίση

Συντάκτης:

«Εν μέσω οικονομικής κρίσης και την ώρα που προχώρησαν σε δάνειο 300.000 για την εξόφληση τιμολογίων, στο δήμο Δοϊράνης μοιράζονται μισθούς με τα χρήματα των δημοτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ του δήμου Δοϊράνης, με επικεφαλής τον Κώστα Τερζενίδη.

Η διεύρυνση της Ευρώπης στα Νότιο Ανατολικά, στην Μικρά Ασία θέτει το ζήτημα της Ευρωπαϊκής ταυτότητας σε σχέση με το Βυζάντιο, την Ρωμανία. Από την δεκαετία του 80’ προβλέποντας τις νέες συνθέσεις και νέες οσμώσεις, ονόμασα την νέα Πόλη ΡΩΜΑΝΙΑ. Θέτει το ζήτημα των θεμελίων, των πηγών του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, του Ελληνικού - Βυζαντινού υπόβαθρου της Ιταλικής και Ευρωπαϊκής Αναγέννησης. Των ανθρωπιστικών ιδεών και των πρωταγωνιστών που κυοφόρησαν και διαμόρφωσαν την ιδέα της Ευρώπης, την ταυτότητα της, των Πατέρων της.

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009 13:04

Ζει στη Γευγελή

Συντάκτης:

Πήραμε επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή από κιλκισιώτη που ζει και εργάζεται τώρα στη Γευγελή. Απόφοιτος του Παντείου πανεπιστημίου δεν βρήκε εδώ δουλιά και μεταάστευσε στην ΠΓΔΜ
Αν υπήρχε ισχυρότερος κρατικός μηχανισμός για εύρεση εργασίας και αποκατάσταση τον τόπο μου, φυσικά δεν θα βρισκόμουν εδώ, αναφέρει και συνεχίζει με το κλίμα εθνικισμού που καλλιεργείται με αφορμή και τα πρόσφατα κρούσματα επιθέσεων σε Έλληνες.

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 04:02

Διακρίσεις σε νεκρούς!

Συντάκτης:

Σε χωριό του νομού επειδή δεν θέλουν την πολλή συνάφεια με τους ομογενείς - ακόμα και νεκρούς-  βρήκαν τον τρόπο να ξεχωρίσουν την «ήρα από το στάρι». Οι ομογενείς αγόρασαν ένα χωράφι δίπλα στα νεκροταφεία, λειτουργεί ως νεκροταφείο ομογενών, αλλά ο διαχωριστικός φράχτης ζει και βασιλεύει.

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 03:53

Ταξίδι στο Χρόνο-Τόπο του χθες και του σήμερα

Συντάκτης:

Από πριν, υποσυνείδητα κι αργότερα ενσυνείδητα, ο σχεδιασμός του ταξιδιού πίσω στο Χρόνο – Τόπο της καταγωγής μου. Όπου η γλώσσα μου: Θάλασσα, Μαύρη, Εύξεινος, Εύξεινος Πόντος, Πόντος – Πατρίδα προγονική. Θάλασσα και βουνά η γη των προγόνων και ποτάμια ιριδένια, χυμένα πλούσια σ’ αυτό εκεί το, σαν πελώρια λιμνοθάλασσα, βορεινό κομμάτι της Μεσογείου. Γη ταξιδίων μας από το θαυμαστό ταξίδεμα του Φρίξου και της Έλλης.

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 03:44

Η ανθρωπιά λείπει

Συντάκτης:

Είναι συνταρακτικές οι καταγγελίες των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κιλκίς. Για πρώτη φορά καταγγέλλονται ελλείψεις ακόμα και σε γάζες, σε οξυζενέ, σε γάντια, σε βαμβάκι, σε…Αναρωτιέται κανείς ένα τόσο σπάταλο κράτος, ειδικά στον χώρο της υγείας όπου μέσω των προμηθειών δισεκατομμύρια ευρώ του λαού καταλήγουν σε λίγες εταιρείες και τα κάποια  ψίχουλα στα «δουλικά» τους, αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατό να διυλίζεται ο κώνωπας και να μένουν χωρίς τα καθημερινά χρειώδη υλικά τα νοσοκομεία μας…