Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 5:12:29 πμ

Για τον ευαίσθητο άνθρωπο Τουρκοπόντιο συγγραφέα Ηλιάς Καραγκιόζ (_lyas Karagöz) έχω ξαναγράψει.  Πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από τον Εκδοτικό Οίκο Αφών Κυριακίδη, το βιβλίο του «Λιβερά: Από το παρελθόν στις μέρες μας».
Ο Ηλιάς Καραγκιόζ (Ηλίας Μαυρομάτης, αν θέλετε) είναι ο Πόντιος εκείνος που δεν πιστεύει σε φανατισμούς, πάθη και οξύτητες.  Που δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους από τη ράτσα, τη γλώσσα ή τη θρησκεία τους.

Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2009 15:48

Μισός αιώνας με 23 εκλογές .. του Θ. Παγλαρίδη

Συντάκτης:

Θυμούνται άραγε οι γηραιότεροι από τους αναγνώστες μας και πάντως όσοι είχαν δικαίωμα ψήφου το 1946 στις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές, πόσες εγγραφές έχει το εκλογικό τους βιβλιάριο; Τουλάχιστον μέχρις ότου υπήρχαν εκλογικά βιβλιάρια; Πόσες φορές δηλαδή έγιναν εκλογές μετά την κατοχή;
Για να διευκολύνουμε τη μνήμη τους και με την ευκαιρία των προσεχών εκλογών θα επιχειρήσουμε ένα εκλογικό οδοιπορικό από το 1946 μέχρι τις μέρες μας. Συνολικά οι Έλληνες προσήλθαν μεταπολεμικά σε εθνικές εκλογές 23 φορές μέχρι και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007..
Ας ξεκινήσουμε μια σύντομη αναδρομή, σκιαγραφώντας αμυδρά μόνο το πολιτικό κλίμα μισού αιώνα.

Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2009 15:42

Γ. Παπανδρέου:Έχουμε όραμα και σχέδιο”

Συντάκτης:

Σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Θησείο μίλησε χθες το βράδυ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην επέτειο των 35 χρόνων από την ίδρυση του Κινήματος.
«Έλληνιδες, Έλληνες, ήλθε η ώρα του λαού, ήλθε η ώρα να αποφασίσουμε για το σήμερα και το αύριο, το δικό μας και των παιδιών μας. Ήλθε η ώρα για μια νέα αρχή, για μια νέα πορεία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για προσφυγή στις κάλπες.
«Η κυβέρνηση κατέρρευσε υπό το βάρος των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «ο ελληνικός λαός έδωσε δύο φορές εντολή εμπιστοσύνης στην σημερινή κυβέρνηση η οποία αυτή την εντολή όχι μόνο δεν την τίμησε, αλλά ακόμα και αυτονόητες αρχές και αξίες δεν τήρησε. Έχει η ίδια αποκλειστικά την ευθύνη για την βαριά κρίση που περνά σήμερα η χώρα».

Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2009 15:19

ΦΠΑ σε δυο δόσεις

Συντάκτης:

Στην χώρα των φοροφυγάδων η φορολογική συνείδηση εμπεδώνεται με τη διευκόλυνση (μη) πληρωμής του πλέον εύκολου για το κράτος φόρου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εφεξής οι υπόχρεοι ΦΠΑ θα μπορούν να τον πληρώνουν σε δυο δόσεις!
Άφεριμ! Εισπράττει κάποιος ΦΠΑ από τον καταναλωτή, δεν τον αποδίδει και το κράτος έρχεται να τον επιβραβεύσει. Ακόμα δυο τρία φιλολαϊκά μέτρα σαν κι αυτό και η μαύρη οικονομία στην Ελλάδα θα ξεπεράσει την …άσπρη.
Το ξαναγράψαμε άλλωστε σε άλλη ευκαιρία πριν λίγες ημέρες. Σε τούτη την χώρα ευγενικοί και νομοταγείς (επομένως και συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το κράτος)  είναι όσοι δεν μπορούν διαφορετικά και οι …μαλ…..
Και ξανά συγνώμη για την φραστική υπέρβαση.

O Νομός Κιλκίς είναι μέσα στους 6 νομούς της Ελλάδας
με άμεσο κίνδυνο ερημοποίησης λόγω έλλειψης-υποβάθμισης
υδάτινων πόρων.
Τη δραματική κατάσταση περιγράφει μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Αγροτικής Συνεταιριστικής Οικονομίας (ΙΝΑΣΟ), σχετικά με την ένταση των προβλημάτων έλλειψης/υποβάθμισης υδατικών πόρων που παρουσιάζονται στις διάφορες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, ο Νομός Κιλκίς αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο ερημοποίησης μαζί με τους νομούς Αργολίδας, Ανατολικής Κρήτης, Λέσβου και Νάξου.

Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2009 11:05

Γιατί εκλογές;

Συντάκτης:

Και οι εκλογές είναι μεταξύ των σχεδίων του πρωθυπουργού, και μάλιστα τούτο εισηγούνται κορυφαίοι υπουργοί. Το επιχείρημα: τον Μάρτιο θα είναι απείρως χειρότερα για την Ν.Δ.
Σύμφωνα  με τους εισηγητές των πρόωρων, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λάβει επώδυνα οικονομικά μέτρα για να συμμαζέψει τα ελλείμματα και το χρέος.
Το σκεπτικό προκαλεί μεν θυμηδία ( είναι κουτός ο λαός, δεν θα καταλάβει την κουτοπονηριά μας και ίσως δε δώσει αυτοδυναμία στον Παπανδρέου), εξηγεί δε το χάος των οικονομικών μας.
Αν οι κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομία λαμβάνονται κάπως έτσι, τότε δεν είναι ν’ απορείς γιατί διορίζονται υπουργοί που δεν θα τους απασχολούσες ποτέ στο κτήμα σου ή στη βιοτεχνία σου ή γιατί προκηρύσσονται εκλογές δήθεν για την κατάρτιση του προϋπολογισμού ή για κρίσιμα εθνικά θέματα…
Η εξουσία για την εξουσία μόνη και πάγια πολιτική. Κι όταν την χάνουμε απλώς φροντίζουμε να την κληροδοτήσουμε σε γιους, κόρες, ανεψιούς κ.ο.κ.
Με την ψήφο του κυρίαρχου λαού!

Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2009 11:03

Με ανοιχτά μάτια

Συντάκτης:

Νέα έκρηξη στις εργασιακές σχέσεις με επιδείνωση των όρων απασχόλησης αναμένεται από το Φθινόπωρο. Σε ένα ήδη φορτισμένο αρνητικά περιβάλλον αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση και μάλιστα το «σύνθημα» έχει δοθεί ήδη από τις εργοδοτικές οργανώσεις και την κυβέρνηση.
Επειδή στο ν. Κιλκίς από τις αρχές του έτους οι εργαζόμενοι υπέστησαν ουκ ολίγα και επειδή το κακό οικονομικό κλίμα, απόρροια της κρίσης, αξιοποιείται συχνά προσχηματικά για να μειώνεται στο μη περαιτέρω το κόστος εργασίας, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες ας έχουν τα μάτια τους ανοιχτά.
Η επαγρύπνηση και η επιβολή τω νομίμων συνεπειών σε όσου παρανομούν, δεν είναι απλά δικαίωμα των υπηρεσιών αυτών. Αλλά υποχρέωσή τους.
Και όπου το στελεχιακό δυναμικό είναι ελλιπές - και που περισσεύει άλλωστε-  οι ελλείψεις ας μην χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για μηδενικούς ελέγχους.

Και φέτος πήγα στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, όπως είχα πάει και πέρυσι και πρόπερσι, και, και, και
Στα παλιά χρόνια πήγαιναν οι Πόντιοι, έκαναν μια κρυφή προσευχούλα, κι έφευγαν ήσυχα (ή σιγοκλαίγοντας), παίρνοντας μαζί τους την ευλογία της Παναγίας.
Μετά άρχισαν να ανάβουν και κανένα κερί, χωρίς να προκαλούν τις αντιδράσεις της Τουρκικής Αστυνομίας.

Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2009 10:43

Χείρα βοηθείας

Συντάκτης:

Συνήθως κατηγορείται η Εκκλησία ότι «ζει στον κόσμο» της, αποκομμένη από τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, «ξένο σώμα» στα βάσανα και στα αιτήματα του κόσμου.
Στη Γουμένισσα η εκεί Εκκλησία στηριγμένη στο αξιοζήλευτο ακόμα και σε μονάδα του ΥΠΕΧΩΔΕ επιστημονικό δυναμικό της, όχι μόνο ζει και αναπνέει τον ίδιο αέρα των πιστών της, αλλά είναι έτοιμη να συνεισφέρει με ιδέες και προτάσεις, όχι θεωρητικές, αλλά με τεχνική αρτιότητα, έτοιμες προς χρηματοδότηση έργων τοπικής ανάπτυξης
Και ζητά το αυτονόητο. Να έχει φωνή, να ζητούν τη συνεργασία της οι τοπικοί φορείς και κυρίως ο δήμος. Αν αξίωνε να έχει τον κύριο λόγο, ή να καθορίζει την πορεία των δημόσιων έργων, κι εμείς θα φωνάζαμε κατά του Δεσπότη.
Αλλά σε ένα δήμο όπου λείπουν - και συχνά διαμαρτυρήθηκαν πολλοί δήμαρχοι για τις ελλείψεις- οι επιστήμονες τεχνικοί να προσέρχεται αρωγός η τοπική Εκκλησία κι και να μην γίνεται δεκτή η συνεργασία της, όπως διαμαρτυρήθηκε από άμβωνος ο Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριος  φαίνεται κομμάτι άκομψο. Και άδικο.
Κι αν υπάρχει άλλη άποψη εδώ είμαστε.

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009 13:27

Χείρα βοηθείας

Συντάκτης:

Συνήθως κατηγορείται η Εκκλησία ότι «ζει στον κόσμο» της, αποκομμένη από τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, «ξένο σώμα» στα βάσανα και στα αιτήματα του κόσμου.
Στη Γουμένισσα η εκεί Εκκλησία στηριγμένη στο αξιοζήλευτο ακόμα και σε μονάδα του ΥΠΕΧΩΔΕ επιστημονικό δυναμικό της, όχι μόνο ζει και αναπνέει τον ίδιο αέρα των πιστών της, αλλά είναι έτοιμη να συνεισφέρει με ιδέες και προτάσεις, όχι θεωρητικές, αλλά με τεχνική αρτιότητα, έτοιμες προς χρηματοδότηση έργων τοπικής ανάπτυξης.