Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020, 2:42:50 μμ

Στις 18/3, ένας αγαπημένος μου φίλος είχε γράψει ότι ''ο Τσιόδρας δείχνει σοβαρός και συγκροτημένος άνθρωπος. Με μια γνήσια αγωνία για την εξέλιξη του φαινομένου. Έχουν περάσει αρκετοί από διάφορα πόστα με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά ώστε να μπορούμε από τώρα να μαντέψουμε ποιος θα είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος τόσο της κοινωνίας όσο και της κυβέρνησης αν ξεφύγει η κατάσταση''.

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

Με αφορμή σχετική ερώτηση της βουλευτή κ. Ειρήνης Αγαθοπούλου για την ίδρυση-λειτουργία ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Κιλκίς, απάντησε η Νέα Δημοκρατία, ανταπάντησε η κ. Αγαθοπούλου, επανανταπάντησε η Νέα Δημοκρατία και πάει λέγοντας. Αντικείμενο του δημόσιου διαξιφισμού; Τίνος είναι οι ευθύνες της μη λειτουργίας (ίδρυσης) ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Κιλκίς.

Μέσα στην πανδημία του κορονοϊού, η εργατική Πρωτομαγιά μας θυμίζει το διαχρονικό μήνυμά της. Ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, για δημοκρατία και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

Του Γιάννη Αμανατίδη*.
Στο προσχέδιο του νέου οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών προβλέπεται η συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Προξενικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων, μία κίνηση σαφώς αντίθετη με την πολιτική που σχεδιάζεται, εφαρμόζεται και υλοποιείται, από το 1983 μέχρι σήμερα και ουσιαστικά σηματοδοτεί μια επιστροφή στο παρελθόν.
Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 20:20

Η ώρα των μεταρρυθμίσεων & η flat tax φορολογία

Συντάκτης:

Γράφει ο Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης.

Σε λίγες ημέρες οι αποφάσεις που κρατούν την πλειοψηφία των πολιτών στα σπίτια τους, θα αρθούν, και τότε είναι πολύ πιθανόν να γυρίσουμε σε έναν κόσμο διαφορετικό, σε μία άλλη πραγματικότητα για όλους.

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού  όλο και αυξάνονται οι περιπτώσεις διάφορων "ευεργετών" επιχειρηματιών πανελλαδικά και  στο Κιλκίς που κάνουν δωρεές για να δείξουν το όψιμο ενδιαφέρον τους για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Και οι ευχαριστίες και τα λιβανίσματα πέφτουν βροχή από κυβέρνηση, αστικά κόμματα, φορείς κλπ.

Κανείς από όλους αυτούς δεν απαντάει στο ερώτημα: Γιατί υπάρχει ανάγκη στήριξης των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας αφού υπάρχουν συνεχείς και κουραστικές κάποιες φορές διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι υπάρχει πλήρης εξοπλισμός και επάρκεια μέσων και υλικών;

Γιατί ακόμα και σε φυσιολογικές συνθήκες λείπουν στη χώρα μας 30.000 υγειονομικοί, πάνω από 3.000 ΜΕΘ, έχουν κλείσει πάνω από 10 νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια και κέντρα υγείας ή έχουν κλείσει κάποια, ή έχουν γενικά όλα απαξιωθεί.

Η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, που ακολουθήθηκε σταθερά από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, , αποτελούν τις βασικές αιτίες που το δημόσιο σύστημα Υγείας έμεινε "γυμνό", παρά την προσπάθεια και το φιλότιμο των υγειονομικών.

Αποτελεί ειρωνεία και υποκρισία το γεγονός πως όλοι αυτοί που διαχρονικά υπερασπίζονται την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που ύψωναν τις σημαίες στήριξης του νέου αντι-ασφαλιστικού Βρούτση - Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε μόλις πριν λίγες εβδομάδες, σήμερα με τις "χορηγίες" τους θυμήθηκαν την υγεία του λαού. Μπορεί να υπολογίσει ο κάθε καλοπροαίρετος εργαζόμενος πόσα γλίτωσαν οι επιχειρηματίες από τη μείωση του 5% στις ασφαλιστικές εισφορές και πόσα "ξοδεύουν" σήμερα για την αγορά κλινών ΜΕΘ. Και βέβαια, κανείς τους δεν μας λέει με ποιους γιατρούς και νοσηλευτές θα λειτουργήσουν αυτές οι ΜΕΘ.

Γι’ αυτό όσοι χειροκροτούν αυτές τις "πρωτοβουλίες" δωρεών αποκρύπτουν τις αιτίες του προβλήματος, "βγάζουν λάδι" όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ,  διαχρονικά, που οδήγησαν σ’ αυτή τη "γύμνια" το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Του Κώστα Πινέλη.

Βεβαίως, θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος να δει σοβαρές αντιφάσεις σε αυτήν τη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες της «ΒΙΟΧΑΛΚΟ», την ίδια περίοδο που ανακοίνωσαν μια σειρά αντεργατικά μέτρα προς τους χιλιάδες εργάτες που δουλεύουν στις επιχειρήσεις τους ανακοίνωσαν χορηγία. Οι ιδιοκτήτες της «Χαλυβουργικής», που ενώ δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι από το κλείσιμο της επιχείρησης και το πέταγμα στο δρόμο των εργατών, ανακοίνωσαν και αυτοί ...τον οβολό τους.

Γράφει η Ειρήνη Αγαθοπούλου, βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν μέσω πανδημίας και σε μια Βουλή που υπολειτουργεί, η Κυβέρνηση θεώρησε καλό να καταθέσει νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό» της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας.

Του Δημάρχου Κιλκίς, Δημήτρη Κυριακίδη.

Η βίαιη εισβολή του Covid-19 έχει μεταβάλλει ριζικά τον τρόπο της ζωής μας. Οι προσλαμβάνουσες εικόνες είναι παντού ίδιες. Οι πολίτες μένουν σπίτι και εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. για την ασφάλειά τους, η εμπορική αγορά έχει νεκρώσει με εκτεθειμένες πληγές στην τοπική οικονομία ενώ δεν είναι λίγοι οι συνδημότες μας που ζουν με το άγχος της εργασιακής ανασφάλειας αφού η επόμενη μέρα προοιωνίζεται αβέβαιη για πολλούς κλάδους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020 19:31

Επέτειος Γενοκτονίας Αρμενίων

Συντάκτης:

24 Απριλίου, ημερομηνία της θλιβερής επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τις δύο προηγούμενες σφαγές των Αρμενίων, η πρώτη την περίοδο 1894-96 επί Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίντ και η δεύτερη από τους Νεότουρκους το 1909 κυρίως στην περιοχή των Αδάνων.

Γράφει ο Τάσος Γιοβανούδης. 

Το έθιμο, όπως το περιγράφω, πραγματοποιείται στο Πολύκαστρο Κιλκίς και στη Μεσσούνη Κομοτηνής. Με μικρές διαφορές, συνήθως στα τοπικά πανηγύρια, τελείται από τους απογόνους όλων των χωριών της επαρχίας Καβακλή της Ανατολικής Ρωμυλίας.