Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021, 2:28:16 πμ
etpa
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 21:43

Λαβωματιές

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός συγγραφέας.

Ο άνθρωπος βλέπει αυτό που θέλει να δει, ακούει αυτό που θέλει να ακούσει και καταλαβαίνει αυτό που θέλει να καταλάβει.  Πλάθει μια λογική που τον εξυπηρετεί και πορεύεται με αυτήν. Θεωρεί ότι τα ξέρει όλα, αλλά αγνοεί τα πλέον σημαντικά.

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 20:26

«Παππού γιατί αυτός σε βρίζει;»

Συντάκτης:

Του Νίκου Κουζίνη.

Διαβάζοντας κάποια άρθρα εγκρίτων δημοσιογράφων σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες και μάλιστα στα κυριακάτικα φύλλα όπως το χθεσινό ΒΗΜΑ της Κυριακής (5/10), αναρωτιέμαι για την επιχειρηματολογία την οποία χρησιμοποιούν για ότι είναι τέλος πάντων να μας πουν.

του Σταύρου Μπόκια*

Με το παρόν άρθρο μου θα προσπαθήσω να αναδείξω το θέμα του περιληπτικού τίτλου και να καταλήξω σε ρεαλιστική πρακτική πρόταση προς κάθε κατεύθυνση για τη λήψη μέτρων ανακούφισης μιας ιδιαίτερα ευπαθούς κοινωνικής ομάδας. Δε μου διαφεύγει ασφαλώς το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες κοινωνικές ομάδες στην ίδια ή και χειρότερη μοίρα, που πρέπει και αυτές να προσεχθούν.

Γράφει η Σοφία Ψαρρά, Μέλος Διευρυμένης ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς.

Το ξημέρωμα της 7ης Οκτώβρη 2020 έφερε τον ήλιο της δικαιοσύνης, που φώτισε το σκοτάδι τόσων χρόνων.

Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020 20:47

Η Κατάληψη της Δημοκρατίας

Συντάκτης:

Του Γεωργίου Σ. Σακισλίδη, Πτυχιούχου Νομικής, Προπτυχιακού Σχολής Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ.

Αναμφίβολα, ένα γεγονός που μαστίζει τον κοινωνικό και πολιτικό βίο της χώρας, ενώ παράλληλα τείνει να αποκτήσει και εθιμική υπόσταση, καθώς λαμβάνει χώρα κατά το ξεκίνημα κάθε εκπαιδευτικού έτους, είναι το -συνήθως πανελλαδικό- φαινόμενο των καταλήψεων στα σχολεία.

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

Στο χωριό Γέφυρα "ΤΟΨΙΝ" Θεσσαλονίκης, αγο­ράστηκε μια ιστορική έπαυλη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 1999 για να αξιοποιηθεί ως Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων.

"Σε λίγες ημέρες το ΥΠΕΝ ανακοινώνει τον οδηγό του προγράμματος «Εξοικονομώ - Αυτονομώ».

Του Θοδωρή Καραουλάνη.

Πολλές εξελίξεις και αλλαγές σχεδιάζει το ΥΠΕΝ στην αγορά εξοικονόμησης ενέργειας, ειδικά στα κτίρια, τους επόμενους μήνες, που αν ευοδωθούν, θα σημάνουν μια μεγάλη αλλαγή στο τοπίο και την αγορά.

Του Δημήτρη Ιωαννίδη.

Ο Θέμης Βασιλειάδης γεννήθηκε στο Ελευθεροχώρι του Κιλκίς, ένα μικρό χωριουδάκι με πολλούς Επιστήμονες, από Γονείς αγρότες, το Γιώργο και την Κωνσταντινιά. Τελείωσε το Γυμνάσιο Χέρσου και σπούδασε γιατρός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αυτήν την ιδιότητα του Γιατρού, καθώς, και τις δύο άλλες, θέλω να σχολιάσω σε ένδειξη τιμής και απέραντης αγάπης προ το πρόσωπό του με αφορμή την πρόσφατη συνταξιοδότησή του, από έναν συγχωριανό και φίλο.

Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 22:00

Οι συνέπειες των καταλήψεων

Συντάκτης:

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όπως κάθε φθινόπωρο, έτσι και φέτος οι μαθητές των γυμνάσιων και των λυκείων ξεκίνησαν τις καταλήψεις. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το ετήσιο έθιμο των καταλήψεων τελείται μετά από σχεδόν εξάμηνη απουσία των μαθητών από τα θρανία και παρά τον κίνδυνο να ξανακλείσουν τα σχολεία στα μέσα της σχολικής χρονιάς, λόγω της επιδημίας κορονοιού.

Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 21:40

Ανήκομεν εις την Δύσιν

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Ήταν το 1977 στη Βουλή όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής απαντώντας στον Ανδρέα Παπανδρέου είπε την ιστορική φράση: ‘’Ανήκομεν εις την Δύσιν’’ σκιαγραφώντας την μελλοντική πορεία της χώρας. Αρχές του 1981 υπογράφηκε από τον Εθνάρχη η επίσημη ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και οι Έλληνες ονειρευόμασταν την Ελλάδα του μέλλοντος.
Φανταζόμασταν την εικόνα της χώρα μας μετά από πολλά χρόνια να προσεγγίζει την εικόνα των μεγάλων κρατών της Δύσης. Βλέπαμε άνοδο του μέσου βιοτικού επιπέδου, βλέπαμε αξιοπρεπές εισόδημα για μια άνετη ζωή για μας και τα παιδιά μας, βλέπαμε αξιοκρατία, βλέπαμε τις πόλεις μας εφάμιλλες του Λονδίνου, του Παρισιού, της Ρώμη, βλέπαμε …και τι δεν βλέπαμε…
Το 2002 η κυβέρνηση Σημίτη μάς έμπασε και στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα το ευρώ και αισθανθήκαμε ότι τα όνειρά μας πλησιάζουν στην απόλυτη πραγματοποίηση. Γινόμαστε Ευρώπη επιτέλους. Τέρμα η ανατολίτικη μιζέρια…
Είμαστε στο 2020. Τα 43 χρόνια μετά το ‘’Ανήκομεν εις την Δύσιν’’ του Εθνάρχη, κοντά μισός αιώνας, αποτελούν νομίζω εύλογο χρονικό διάστημα για να κάνουμε μία αποτίμηση της σημερινής πραγματικότητας σε σχέση με τα όνειρα που κάναμε τότε.
Η πατρίδα μας σήμερα είναι δυστυχώς μια χώρα αδέσποτων σκύλων και αδέσποτων ανθρώπων.
Αγέλες από τα δυστυχισμένα αδέσποτα τετράποδα που κατασπαράζουν τον κόσμο και δεν τολμά κανείς να λύσει το τεράστιο πρόβλημα για τους ανθρώπους αλλά και για τα ίδια τα συμπαθή τετράποδα.
Αδέσποτες αγέλες ανθρωποειδών δημιουργούν μια φρικτή εικόνα για την πατρίδα μας. Διακίνηση πάσης φύσεως ναρκωτικών που δηλητηριάζουν τη νεολαία μας, αδίστακτες συμμορίες που εκμεταλλεύονται μικρά παιδάκια βάζοντάς τα να πουλάνε χαρτομάντιλα, στυλούς κτλ. στα καταστήματα και δεν ιδρώνει το αφτί κανενός, μανάδες με ναρκωμένα μωρά έξω από τα σούπερ μάρκετς, φρικτά εγκλήματα παντού, ατιμωρησία, νησίδες παραβατικότητας που αποτελούν άδυτα για την αστυνομία, οπλοχρησία στην Κρήτη με μπαλωθιές και δεκάδες αθώα θύματα, μεθυσμένοι νεαροί που οδηγώντας τα αυτοκίνητα τους σκοτώνουν και σκοτώνονται και οι εκάστοτε κυβερνητικές εξουσίες που δεν τολμούν να τα αγγίξουν όλα αυτά τρέμοντας το πολιτικό κόστος.
Μια κινούμενη αθλιότητα βασιλεύει παντού. Η εικόνα της χώρας μας είναι τριτοκοσμική με δυστυχισμένα πρεζόνια που ζητιανεύουν ή εγκληματούν για τη δόση τους, με ζητιάνους στις γωνίες, με ανθρώπινα ναυάγια στα φανάρια που επιμένουν να σου καθαρίσουν τα τζάμια του αυτοκινήτου και πόσα άλλα…
Ο λαός μας πλήρωσε με το αίμα του για τη μόρφωση των παιδιών του και τα βλέπει να φεύγουν κατά χιλιάδες για τα πλούσια κράτη της Δύσης που αξιοποιούν τους επιστήμονές μας για τους οποίους δεν ξόδεψαν δεκάρα τσακιστή. Τα υπόλοιπα παιδιά μας που δεν έφυγαν για το εξωτερικό βολοδέρνουν περιμένοντας οχτάμηνες συμβάσεις για να ζήσουν υποτυπωδώς.
Πολιτικοί που κατάκλεψαν τον ιδρώτα του λαού μας παραμένουν ατιμώρητοι τρώγοντας τα κλεμμένα και ετοιμάζοντας τα παιδιά τους για την επόμενη γενιά που θα κυβερνήσει την Ελλάδα.
Κόμματα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία συνεχίζουν να υπάρχουν ρίχνοντας το ένα στο άλλο τις ευθύνες για την πτώχευση.
Εθνάρχα Κωνσταντίνε Καραμανλή, αν λέγοντας τότε το ‘’Ανήκομεν εις την Δύσιν’’ και αν υπογράφοντας την είσοδό μας στην ΕΟΚ εννοούσατε αυτόν τον εφιάλτη που ζούμε σήμερα, πέσατε πολύ έξω.
Κύριοι πολιτικοί, επίγονοι του Εθνάρχη που οδηγήσατε την χώρα μας σ’ αυτό το χάλι, αν έχετε στοιχειώδη τσίπα, καλείστε να κάνετε χαρακίρι για το κακό που κάνατε σ’ έναν ολόκληρο λαό. Χαρακίρι; Άστο φίλε…αυτό είναι για τους αφελείς Ιάπωνες. Εδώ σας επιβραβεύουμε κιόλας…
Φτου σας…φτου μας…