Άρθρα Συνεργατών
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΣ.
Πριν διακόσια χρόνια, τον Μάρτιο του 1823, δύο χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης, σημειώνεται ένα κρίσιμο γεγονός: ο τότε υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Τζορτζ Κάνιγκ αναγνωρίζει τους επαναστατημένους Έλληνες ως «εμπόλεμο έθνος». Και ξεκινά μαζί τους επαφές και συνομιλίες, ανεπίσημες μεν, ουσιώδεις δε.
Νίκος Κωνσταντινίδης: «Το άλλο μισό του ουρανού»
Συντάκτης: Κωνσταντινίδης ΝίκοςΓράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ.
Την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 στον Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία του οικισμού Πηγής της Τ.Κ. Αξιούπολης, του Δήμου μας, τελέστηκε μνημόσυνο για τους ηρωικώς πεσόντες, την 11η Μαρτίου 1941, αεροπόρους μας κατά την υπεράσπιση της πατρίδος μας εκεί στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, αυτοί ἠταν ο Ανθυποσμηναγός Στέφανος Αθ. Μαυροματίδης κάτοικος Πηγής και ο έφεδρος Ανθυποσμηναγός Ματθαίος Π. Τσολακίδης κάτοικος Σχιστόλιθου Σιντικής Σερρών.
Υπογράφουν η κυρία και ο κύριος: Φωτεινή (Φαίη) Δ. Κυριακίδου, Φιλόλογος Παν. Ιωαννίνων, Σύμβουλος Ανάπτυξης, Π.Μ.Σ. πάνω στην Κοινωνική Καινοτομία και τις Στρατηγικές Ανάπτυξης Παν. Πελοποννήσου και Επικεφαλής Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου της Νέας Δημοκρατίας, Πολιτεύτρια Π.Ε. Άρτας με την Νέα Δημοκρατία και ο Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Επικοινωνιολόγος και Ραδιοφωνικός Παραγωγός.
Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.
Μακάρι να μην χρειαστεί να ακουστεί ξανά εκείνο το θλιβερό «ανθρώπινο λάθος» ύστερα από μια νέα τραγωδία. Ιδιαίτερα όταν το λάθος αυτό δεν θα είναι παρά η εφαρμογή μιας πολιτικής ανάλγητης, ικανής μόνο να παράγει αδιέξοδα και να προκαλεί μικρά οικογενειακά δράματα.
Γράφει ο ΣΑΒΒΑΣ ΜΑΓΛΟΥΣΙΔΗΣ.
Διαχρονικά οικτρά «λάθη»! Από επιλογή, από αδράνεια ή από ανευθυνότητα; Αποτέλεσμα η καταστροφή των Τεμπών. Πολιτεία και ΟΣΕ αποδεικνύονται μη ικανοί για οργάνωση, έλεγχο και εκτέλεση εργασιών, οπότε ο εκσυγχρονισμός και η ασφάλεια των σιδηροδρόμων αιωρούνται! Απ’ ό, τι φαίνεται το επιτελικό κράτος δεν είναι επιθυμητό, από τους «βολεμένους...!»
Δημήτριος: Συλλογική ικεσία ελπίδος στη Γουμένισσα
Συντάκτης: Eidisis.grΤην προηγούμενη Κυριακή, με ματωμένη την καρδιά, τιμήσαμε την εορτή της Ορθοδοξίας. Τιμήσαμε την ορθοδοξία της πίστεως στην ενανθρώπηση του Θεού και στην εκκλησιαστική Του μέθεξη, όπως αποτυπώνονται στις ιερές εικόνες. Τι θα πεί “εκκλησιαστική μέθεξη του Χριστού”; Σημαίνει ότι, ως εκκλησία, ως ενότητα πιστών, ωσάν σώμα πιστευόντων, μετέχουμε στο Χριστό και έχουμε κοινωνούμενο το Χριστό. Κι αυτό είναι μια ενότητα άγια και Πνευματική τόσο αληθινή, ώστε ακόμη και οι εικόνες να γίνονται τρόπος συνομιλίας μας με το Χριστό, τρόπος συνομιλίας μας με την Παναγία και τους Αγίους.
«Δικαιοσύνη λυσιτελεί τω έχοντι» (Αριστοτέλης)
Συντάκτης: Κωνσταντινίδης ΝίκοςΓράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας.
Ο Μαυροκορδάτος ήταν ευγενής, σπουδαγμένος και μιλούσε εφτά γλώσσες. Ο Καραϊσκάκης ήταν αγράμματος, ατσαρούχωτος κι αθυρόστομος. Την Ελλάδα ωστόσο την ελευθέρωσε ο Καραϊσκάκης. Ο Κωλέτης είχε αστική κι αριστοκρατική καταγωγή. Την Ελλάδα όμως την απελευθέρωσε από τους Τούρκους ο αγράμματος πλην όμως μεγαλύτερος ήρωας του 1821, ο Κολοκοτρώνης. Και τους δύο συγκεκριμένους ήρωες τους δίκασαν και τους καταδίκασαν (τον Κολοκοτρώνη μάλιστα σε θάνατο) Έλληνες δικαστές, εκ των οποίων όμως δύο ξεχώρισαν: Ο Πολυζωίδης και ο Τερτσέτης.
Ας κάνουμε πράξη την επανεκκίνηση του τόπου μας
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου, Δημοσιογράφος.
Οι ιδέες είναι δίχως αμφιβολία ο πυρήνας της πολιτικής ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς και ρεαλιστές ένα κομμάτι του πυρήνα. Το άλλο κομμάτι αυτού το συμπληρώνουν οι άνθρωποι που καλούνται να τις εκφράσουν από οποιοδήποτε μετερίζι τους φέρουν οι συνθήκες.
Βαφειάδης: Όψεις της γυναικείας εργασίας στο Κιλκίς μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα – Αγρότισσες και Καπνεργάτριες
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ, τοπογράφος, συγγραφέας.
ΜΕΡΟΣ ΙΙ: ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ.
Οι εργάσιμες μέρες του έτους για τους προπολεμικούς αγρότες ήταν 180 περίπου. Ημέρες αργίας ήταν οι Κυριακές και οι εορτές, οι μέρες κακοκαιρίας και ψύχους και οι μέρες ασθενείας. Κατά μέσο όρο οι αγρότες του Κιλκίς, σύμφωνα με τον Κοσμά Παρασκευόπουλο, δεν εργάζονταν περισσότερο από 100 μέρες το χρόνο κυρίως λόγω του μικρού μεγέθους του κλήρου τους.